Viktige historiske steder i Norge

Norge har en innholdsrik historie, og gjennom historien har betydningsfulle steder blitt satt på kartet. Dette er steder og reisverk som har spilt en stor rolle for hvordan landet vårt er nå. Eksempler på dette er Akershus festning, Kvalvik fort, Kristiansand Kanonmuseum og Austrått fort.

Kvalvik fort

Kvalvik fort er et av de best bevarte kystfortene fra 2. verdenskrig. Fortet ligger på den nordlige delen av Frei som ligger i Kristiansund kommune i Møre og Romsdal. Fortets utstillinger omfatter og forteller oss mye om det som hendte der. Utstillingene omfatter bygningsmasse, installasjoner, skilt og periodiske utstillinger. Byggingen av fortet begynte i 1943, men ble ikke ferdig innen annen verdenskrig tok slutt. Fortet ble likevel bygget ferdig senere i 1945. Krigen endte den 8.mai samme året. Det nøyaktige tidspunktet er 9.mai, men frigjøringsdagen blir likevel markert den 8.mai. Området rundt fortet er turområde, så om man ønsker å ta turen til Kvalvik fort er mulighetene åpne for både en omvisning og en tur.

Kristiansand Kanonmuseum

I et område utenfor Kristiansand ligger Møvik. Der ligger verdens nest største kanon som noen gang er montert på land. Dette er et kanonbatteri som ble begynt laget i 1941. Sammen med et annet kanonbatteri som befinner seg på Hanstholm skulle disse batteriene kontrollere skipstrafikken i Skagerrak, som er området som skiller Danmark, Norge og Sverige.

Austrått fort

Austrått fort er et fort i midt Norge, nærmere bestemt i Ørland i Sør-Trøndelag. Kystfortet ble bygget under 2.verdenskrig av tyske okkupanter. Det særegne med dette fortet er at det har verdens siste gjenstående kanonbatteri med et trippeltårn fra det tyske krigsskipet Gneisenau. Dette var et av de tre største kanonbatteriene som ble satt opp langs kysten. De to andre befant seg på Møvik og Trondenes.

Oscarsborg festning

Oscarsborg festning er en festning som befinner seg på den søndre Kaholmen i Drøbaksundet og ble bygd i år 1848. Det gikk ikke lang tid før de fant ut at fortet skulle både utvikles og videre utbygges i forbindelse med at det ene og alene ikke kunne beskytte godt nok. Derfor ble det plassert kanonbatteri på begge sidene av fjorden. Festningen er mest kjent for å ha senket det tyske krigsskipet Blücher. Dette var et krigsskip som Hitler selv hadde sagt var uknuselig, men det motbeviste det norske mannskapet på Oscarsborg raskt. Den 8.april skjedde det som skulle være det utenkelige: Kommandanten på Oscarsborg fikk beskjed om at det befant seg noe ute i farvannet. Dette skulle vise seg å være blant annet det tyske skipet Blücher som hadde i oppdrag å okkupere Oslo. Takket være treffsikkerheten til mannskapet på Oscarsborg ble Blücher senket og det ga kongen og regjeringen tid til å rømme fra hovedstaden Oslo. Dette var altså vesentlig for at vi skulle beholde landet vårt. Dette dramaet som utspilte seg i 23-tiden er visuelt fremstilt i den norskproduserte filmen «Kongens Nei». Senere ble festningen benyttet til trening og andre oppgaver innenfor Sjøforsvaret. Dette ble avsluttet i 2002 og nå er det et museum og omvisningssted for alle som vil ta del i den rike historien til Oscarsborg.