Slott i Norge

Norge har en rik kulturarv og den ene grenen av denne arven er våre utrolige slott og festninger. Norge har i mange år vært underlagt andre nasjoner som fikk bygget festningsverk og slott. Deriblant Gamlehaugen, Akershus festning, Bergenshus Festning og det kongelige slott i Oslo. Disse byggverkene er fantastiske byggverk som viser oss som lever i dag hva man kunne oppnå med litt makt, mye penger og ressurser i det gamle Norge.

Gamlehaugen

Gamlehaugen er en nasjonaleiendom og Norges offisielle kongebolig i Bergen. Slottsbygningen ble bygget i år 1900 av Christian Michelsen. Eiendommen omfatter et utrolig hovedhus med tilhørende offentlig park og museum. Eiendommen ligger en drøy time unna Bergen sentrum i gangavstand. Museet blir holdt åpent gjennom sommersesongen som omfatter månedene juni, juli og august. Gjennom sommersesongen blir det holdt åpne hus som vil si at den som ønsker kan komme og oppleve flere spennende bygninger og arkitektoniske verk både på innsiden og utsiden av bygningene på denne fantastiske eiendommen.

Akershus festning

Akershus festning er et annet mesterverk av et slott og en festning som er bygget i Norge. I tillegg er dette en av de mest betydningsfulle byggverkene i den norske historien. Festningen ble hovedsakelig bygget for å romme kongens representanter i en borg som ble kalt en kongeborg. Kongeborgen var et middelaldersk byggverk som hadde stor betydning for kongemakten i landet. Senere kom renessansen og utgjorde sitt preg på byggverket. Det ble da gjort om til et slott omgitt av en bastionfestning. Festningen har overlevd flere beleiringer og står i dag som om den aldri har blitt rørt av fienden. Festningen har fått navnet sitt fra gården Aker. Festningen er fortsatt en militær festning som er i bruk, og festningen er saluttpliktig og salutterer derfor under spesielle eller høytidelige anledninger.

Bergenhus festning

Bergenhus festning er å se ved innseilingen til Vågen i Bergen. Festningen er en av Norges eldste og er faktisk også en av Norges best bevarte festninger. Selv om det gjerne blir kalt Bergenhus festning er det mer korrekte navnet Bergenhus Slott. Grunnen til dette er at det opprinnelig var Bergens kongebolig fra den tiden da Bergen regjerte som hovedstad i Norge. Slottet er bygget i mur og er et fredet byggverk som er en del av den norske kulturarven.

Det kongelige slott

Det kongelige slott er nåtidens kongeslott som ligger i Oslo. Slottet huser det norske monarkiets konge og dronning. Slottet ligger i den berømte Karl Johans gate i hovedstaden på den såkalte Bellevue-høyden. Byggverkets viktighet kom opprinnelig når Norge fikk sin egen grunnlov i 1814. Slottets bygging begynte i ettertid av grunnloven i år 1824. Slottet ble innviet av Kong Oscar I, 26.juli 1849. Det tok altså 25 år å reise det vi kjenner som det nåværende norske slott. Slottet eies av staten og fungerer som bolig og arbeidsplass for den norske Kongefamilien. Er du interessert i å besøke det norske slottet er det faktisk åpent for omvisning om sommeren. Slottet blir i tillegg benyttet til å holde statsråd, motta folk som søker audiens hos kongen og man holder også offisielle middager på slottet.